جاروبرقی چیست و کاربرد آن چگونه است

جاروبرقی چیست و کاربرد آن چگونه است

این روزها با صنعتی شدن زندگی‌ها و درک اهمیت سلامتی و ارزشمندی زمان، جاروبرقی به عنوان لوازم برقی ضروری در هر خانه و کارگاه و محل کاربه حساب می‌آید و دیگر یک کالای لوکس به شمار نمی‌آید و نقش بسزایی در تمیزکاری دارد. اما اصلا این دستگاه پرطرفدار چگونه کار می‌کند؟

جاروبرقی چیست و چگونه کار می‌کند؟

جاروبرقی دستگاهی است شامل یک موتور، که با کمک نیروی برق روشن می‌شود و شروع به کار می‌کند. در موتور جاروبرقی یک فن تعبیه شده است که موتور آن را به حرکت در می آورد و سبب کاهش فشار هوا داخل جاروبرقی می‌شود، ایجاد خلاء می‌کند در نتیجه فشار هوای خارج به هوای داخل نیرو وارد می‌کند تا از طریق لوله به داخل جاروبرقی حرکت کند. با ورود هوا به داخل جاروبرقی گرد و غبار و آشغال‌ها توسط فیلتر از هوا جدا می‌شوند و به درون محفظه مخصوص گرد و غبار می‌روند. به طور کلی می‌توان گفت که انواع جاروبرقی شامل سه بخش اصلی پمپ مکش، فیلتر و مخزن است. که در آن فیلترنقش مهمی در تضمین کیفیت هوا و جلوگیری از بازگشت ذرات ریز به محیط دارد. پمپ مکش اصلی‌ترین بخش انواع جاروبرقی‌ها است که قدرت و سرعت آن درکیفیت نظافت بسیارچشمگیراست. مخزن انواع جاروبرقی با توجه به محل مورد استفاده آن‌ها متفاوت است. هر چه وسعت فضا بیشترباشد، به جاروبرقی با مخزن بزرگ‌تری نیاز است. اما این تنها کلیت کارکرد جاروبرقی است. جاروبرقی به طور کلی به سه دسته جاروبرقی صنعتی، نیمه صنعتی و خانگی تقسیم بندی می‌شود. در این مقاله به جاروبرقی خانگی و انواع آن می‌پردازیم. شرکت‌های متعددِ تولید و طراحی جاروبرقی، با به کارگیری فناوری‌های گوناگون، تنوع بسیاری دراین دستگاه به ارمغان آورده‌اند که در ادامه کمی با آن آشنا می‌شویم.

انواع جاروبرقی خانگی

شرکت‌های لوازم خانگی مطرح دنیا، با در نظر گرفتن فاکتورهای چون کارایی، قدرت، زیبایی و غیره به تولید و طراحی جاروبرقی می‌پردازند. در کل می‌توان انواع جاروبرقی خانگی را به 5 گروه زیر طبقه بندی کرد:

  • جاروبرقی دستی
  • جاروبرقی عصایی
  • جاروبرقی ایستاده
  • جاروبرقی سیلندری
  • جاروبرقی روباتیک

اما آنچه در نگاه عموم به عنوان جاروبرقی تلقی می‌شود، جاروبرقی سیلندری (خوابیده) است که در این مقاله در مورد آن بیشتر بحث می‌کنیم.

جاروبرقی‌های سیلندری (خوابیده)

جاروبرقی‌های سیلندری، همان جاروبرقی‌های قدیمی هستند که در اکثر خانه‌ها پیدا می‌شوند و برای نظافت نقاط مختلف منزل به کار می‌روند و شرکت‌های مطرح لوازم خانگی هر روزه سعی بر تولید و طراحی گونه‌های مختلف از این نوع جاروبرقی را دارند. جاروبرقی‌های خوابیده با قدرت مکش و سرعت مختلفی طراحی می‌شوند و شرکت‌های تولیدی، دراین نوع جاروبرقی‌ها از تجهیزات گوناگونی استفاده می‌کنند و فناوری‌های گوناگونی را بر روی آنها پیاده می‌کنند. این نوع جاروبرقی‌ها معمولا ظریف و جمع و جور طراحی می‌شوند تا در هر خانه‌ای به راحتی راه یابند و افراد هنگام خرید جاروبرقی دغدغه فضاگیر بودن آنها را نداشته باشند. جاروبرقی خوابیده متشکل از یک بدنه از جنس پلاستیک یا فایبرگلاس، موتور، لوله خرطومی، لوله جاروبرقی از جنس استیل یا پلاستیک، کابل برق، پارویی و سری‌های مختلف و مخزن گرد و غبار است. می‌توان جاروبرقی خوابیده را بر مبنای شکل ظاهری و نوع مخزن گرد وغبار به چند گروه زیر تقسیم کرد:

  • جاروبرقی کیسه‌دار

در این مدل از جاروبرقی‌ها، در بدنه دستگاه، فضایی جهت قرار گرفتن کیسه گرد و غبار طراحی شده است. جاروبرقی‌های کیسه‌دار را می‌توان به دو گروه زیر طبقه بندی کرد:

* جاروبرقی با کیسه دائم: این نوع جاروها مجهز به یک کیسه از جنس برزنت هستند و بعد از هر بار پر شدن، لازم است کیسه را خالی کنید و بشویید. این نوع کیسه اگرچه از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است، اما برای افراد آلرژیک و حساس به گرد و خاک توصیه نمی‌شود. چرا که به ناچارهنگام تمیز کردن کیسه مقداری گرد و خاک بلند می‌شود. به این نوع جاروبرقی‌ها به اصطلاح جاروبرقی سطلی نیز گفته می‌شود.
* جاروبرقی با کیسه یک بار مصرف: در این نوع از جاروبرقی‌ها، به لطف یک بار مصرف بودن این نوع کیسه‌ها، افراد کمترین تماس را با گرد و خاک دارند. همچنین شرکت‌های سازنده، معمولا این نوع کیسه‌ها را به صورت چند لایه طراحی می‌کنند و کمترین میزان گرد و خاک هنگام کار با دستگاه و تعویض کیسه به بیرون درز پیدا می‌کند.

  • جاروبرقی‌ بدون کیسه یا مخزنی

در مدل، دیگر نیاز نیست هر بار کیسه گرد و غبار را تعویض کنید. فقط کافی است پس از پرشدن آن را خالی کنید و سپس آن را سرجایش بگذارید.

نکاتی که هنگام خرید جاروبرقی لازم است به آنها توجه کنیم

این روزها با نقش پررنگی که جاروبرقی‌ها در منزل دارند و دست راست کدبانوی خانه برای تمیز کاری هستند، امکانات هرچه بیشتر آنها می‌تواند کار را راحت‌تر کند. از نکاتی که این دستگاه را به دستگاهی کارا تر تبدیل می‌کند و راندمان کاری را بالا می‌برد، می‌توان به این موارد اشاره کرد:

لوله تلسکوپی

در اکثرجاروبرقی‌های امروزه در بازار، لوله‌های فلزی با قابلیت تنظیم ارتفاع طراحی می‌شوند و لوله‌ها روی هم می‌لغزند و بلند و کوتاه می‌شوند و کار را برای کاربرهای مختلف با قدهای متفاوت راحت‌تر می‌کند.

نشانگر پر بودن مخزن

این نشانگر که در جاروبرقی‌های کیسه‌ای طراحی می‌شود، زمان تعویض کیسه را به کمک چراغ یا نواری بر روی دستگاه یادآوری می‌کند و به نوعی سبب طولانی‌تر شدن عمر مفید دستگاه می‌شود.

چرخ‌ها

وجود 3 یا 4 چرخ در زیر بدنه دستگاه، مانور آنرا بسیار بالاتر می‌برد.

کنترل روی دسته

با کمک این ویژگی تنظیم قدرت و خاموش و روشن شدن دستگاه را می‌توان به راحتی و بدون نیاز به خم شدن، انجام داد.

ابزارهای جانبی دستگاه

جاروبرقی با ابزارهای جانبی مختلف، کارایی دستگاه را بالاتر می‌برد و می‌توان از جاروبرقی به صورت بهینه‌تر استفاده کرد. سری مخصوص مبلمان، پارکت و سنگ، درز و شکاف جز تجهیزات بسیار کارا در جاروبرقی‌ها به حساب می‌آیند و بهتر است هنگام خرید، به تعداد پارویی و سری‌های دستگاه توجه نمایید.

فضای داخلی جهت قرارگرفتن ابزارهای جانبی

در برخی از جاروبرقی‌ها، فضایی داخل جاروبرقی تعبیه شده است که همچون یک ساک ابزار، امکان جای دادن ابزارهای جانبی را فراهم می‌کند و این یعنی نظم بیشتر و در دسترس بودن همیشگی ابزارها و کمک به گم نشدن ابزارهای ریزتر.

از دیگر نکات قابل تامل میزان توان دستگاه، کم صدا بودن دستگاه، میزان مصرف انرژی، وزن دستگاه، در دسترس بودن خدمات پس از فروش و قطعات دستگاه، همه و همه از نکاتی هستند که بهتر است با دقت بیشتری بررسی شوند.

دلایل کم شدن مکش جاروبرقی

حتما گاهی برایتان پیش آمده که حین جاروبرقی کشیدن، متوجه شده‌اید که مکش دستگاه کم است و عملکرد خوبی ندارد. در ادامه با چند دلیل کم شدن مکش جاروبرقی آشنا می‌شویم که بهتر است هنگام مواجهه با این مشکل آنها را بررسی کنیم:

  • پر بودن کیسه گرد و غبار جاروبرقی

از اولین دلایلی که می‌تواند بر روی مکش جاروبرقی تاثیر بگذارد، پر بودن کیسه جاروبرقی است. پس اگر جاروبرقی شما، مجهز به چراغ نمایشگر پر بودن مخزن است، به آن توجه نمایید. در غیر این صورت هر چند وقت یکبارقبل از شروع به کار میزان پر بودن کیسه را چک کنید. از طرفی دیگر وجود پارگی یا سوراخ یا نصب ناقص کیسه نیز بر روی قدرت مکش دستگاه تاثیر می‌گذارد. پس هنگام مواجهه با چنین مشکلی، لازم است کیسه سریعا تعویض شود یا به درستی در جای خود قرار بگیرد تا هم مکش دستگاه بالاتر برود و هم به موتور جاروبرقی فشار نیاید.

  • کثیف شدن فیلتر هوا

این روزها، اکثر جاروبرقی‌های مدرن دارای دو نوع فیلتر هستند. یک فیلتر مانع از رسیدن گرد و غبار به موتور می‌شود و طول عمر آن را افزایش می‌دهد، فیلتر دیگر هم فیلتر خروجی هوا است که از پخش شدن ذرات گرد و غبار در هوا جلوگیری می‌کند و مانع استنشاق گرد و غبار در حین جارو کردن می‌شود. در بعضی از جاروبرقی‌ها، این فیلترها قابل شستشو هستند و لازم است هر چند وقت یکبار از تمیز بودن آنها مطمئن شویم. اگرفیلترها قابل شستشو نیستند، لازم است فیلتر جدیدی تهیه و جایگزین آنها شود.

  • تنظیمات نادرست قدرت دستگاه

معمولا بر روی تمامی جاروبرقی‌ها دکمه‌ای تعبیه شده است که می‌توان میزان قدرت و مکش دستگاه را تغییر داد. گاهی تنظیمات نادرست این دکمه نسبت به سطحی که در حال تمیز کاری آن هستیم، می‌تواند مکش دستگاه را نا‌مناسب نشان دهد. برای مثال لازم است برای سطوح سنگ، سرامیک و پارکت، قدرت دستگاه در بالاترین حد خود باشد تا عملکرد بهتری حین تمیزکاری داشته باشد. در حالیکه هنگام جاروکشیدن فرش و قالیچه، قدرت دستگاه متوسط باشد عملکرد بهتری نشان می‌دهد.

  • مسدود شدن یا پاره شدن لوله خرطومی

گاهی علت کم شدن مکش جاروبرقی مربوط به مشکلات لوله خرطومی است. چنانچه لوله پاره باشد ونشتی هوا داشته باشد یا جسمی خارجی راه لوله را مسدود کرده باشد، به شدت بر روی مکش جاروبرقی تاثیر می‌گذارد. پس اگر هنگام کار متوجه صدای عجیب جاروبرقی شدید، لازم است لوله را چک کنید و مشکل را برطرف نمایید.

  • مسدود شدن پارویی یا لوله جاروبرقی

گاهی مشکل مکش جاروبرقی مربوط به وجود جسمی خارجی در سر راه پارویی یا لوله جاروبرقی است.

نحوه نگهداری از جاروبرقی

با نقش مهمی که جاروبرقی در زندگی‌های امروزی ما دارد و کار را برای ما بسیار آسانتر کرده است، ما نیز با نگهداری بهتر از این دستگاه، می‌توانیم کمک شایانی به افزایش طول عمر آن کنیم و از صرف هزینه‌های گزاف تعمیرات یا خرید مجدد این دستگاه به دور بمانیم. در ادامه به نکاتی جهت نگهداری بهتر از جاروبرقی می‌پردازیم:

  • توجه به تمیز کردن جاروبرقی

جهت افزایش عمر مفید دستگاه و حفظ بهداشت محیط و دستگاه، بهتر است هر چند وقت یکبار، فیلتر( درصورت قابل شستشو بودن)، برس‌ها و لوله را با آبگرم و شوینده ملایم بشویید و گرد و خاک روی دستگاه را بزدایید. همچنین همانطورکه قبلا به آن اشاره شد توجه به میزان پر بودن کیسه، بسیار حائز اهمیت است.

  • دقت در حفظ سلامت کابل جاروبرقی

از آنجایی که کابل جاروبرقی نقش اصلی درروشن شدن دستگاه را دارد، لازم است در حفظ و نگهداری آن بکوشیم. به این صورت که از کشیدگی آن جلوگیری کنیم و سیم را تا انتها بیرون نکشیم.

  • جلوگیری از گرم شدن بیش از حد دستگاه

روشن بودن موتور جاروبرقی برای مدت طولانی سبب کاهش طول عمر دستگاه می‌شود و سبب نیمه سوز شدن موتور می‌گردد. بهتر است بعد از 15 تا 20 دقیقه استفاده، استراحتی کوتاه به دستگاه بدهید.

  • استفاده مناسب از دستگاه و ابزارهای جانبی

یکی از نکات کلیدی در حفظ دستگاه این است که بدانید جاروبرقی خانگی تا حدی قادر به جمع کردن گرد و غبار و خاک است؛ ولی اگر حجم آن خیلی بالا باشد و یا حتی شن ریزه و ماسه هم درون آنها وجود داشته باشد بهتر است از جاروبرقی های خانگی استفاده نکنید. برای این کار می‌توانید از جاروهای آب و خاک که توسط بعضی از شرکت‌های معتبر طراحی شده‌اند، استفاده نمایید. جاروبرقی آب و خاک کارچر مدل WD3 Premium یکی از بهترین انتخاب ها در این زمینه است.

امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم توضیح کاملی از جاروبرقی و دیگر نکات مربوط به آن به شما ارائه کرده باشیم. برای خرید جاروبرقی مناسب هم می‌توانید با مشاورین ما ارتباط برقرار نموده و مشاوره بگیرید.

  • تحریریه
  • اردیبهشت 31, 1401
  • 534 بازدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!